O szkoleniu:
Zapewnienie bezpieczeństwa żywności na przestrzeni całej działalności związanej z żywnością, w jednostce handlowej, produkcyjnej czy gastronomicznej jest podstawowym celem i zadaniem dla firmy.
Zapewnienie bezpieczeństwa żywności na przestrzeni całej działalności związanej z żywnością, w jednostce handlowej, produkcyjnej czy gastronomicznej jest podstawowym celem i zadaniem dla firmy.
Szkolenie dedykowane jest dla właścicieli menadżerów oraz pracowników firm gastronomicznych, handlowych oraz produkcyjnych, chcących zapewnić bezpieczeństwo żywności w praktyce.
Głównym celem szkolenia jest przekazanie wiedzy i dobrych praktyk z zakresu systemu HACCP.
Szkolenie w przeważającej części jest prowadzone w sposób warsztatowy, interaktywny jako wykład z ćwiczeniami.
16 godzin / 2 dni szkolenia
Moduł: | tematyka zajęć |
Podstawowe pojęcia i definicje | – Akty prawne, – Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności, – Wymagania prawa żywnościowego UE, – Krajowe prawo żywnościowe, – Dobra praktyka produkcyjna (GMP), – Dobra praktyka higieniczna (GHP), – Analizy zagrożeń i krytycznych punktów (HACCP). |
Dobra praktyka higieniczna ( GHP) | – Higiena personelu, – Walka ze szkodnikami, – Wyposażenie, – Warunki lokalowe, – Zabezpieczenie przed zanieczyszczeniem, – Odpady, ścieki, – Woda. |
Dobra praktyka produkcyjna ( GMP) | – Przyjęcie dostaw, – Magazynowanie, – Produkcja, – Ekspozycja. |
Analizy zagrożeń i krytycznych punktów ( HACCP) |
– Analiza zagrożeń, – Określenie punktów kontroli, – Ustalenie limitów krytycznych, – Ustalenie systemu nadzorowania punktów krytycznych, – Ustalenie działań naprawczych, – Weryfikacja, – Dokumentacja, – Szkolenia. |
Specjalista, praktyk w prezentowanej dziedzinie, posiadający merytoryczne i praktyczne przygotowanie. Przewodniczący bezpieczeństwa żywności w dużej sieci handlowej, certyfikowany trener z doświadczeniem trenerskim, audytor.
Uczestnik po zakończeniu kursu:
Obszar Wiedza:
Po zakończeniu szkolenia uczestnicy i uczestniczki wypełnią kwestionariusz ankiety ewaluacyjnej, wyniki zostaną zebrane i poddane analizie, na ich podstawie zostanie opracowany raport poszkoleniowy.